Eten uit eigen moestuin
Elk jaar leer ik een beetje bij. Door het lezen van boeken over de groentetuin, door mijn eigen ervaring, of die van m’n moeder.
Zelfvoorzienend zijn we nog lang niet, maar genieten van onze groenten en fruit doen we zeker!
Mijn groentetuin gaf ons vorig jaar onder andere aardbeien, courgette, pompoen, paprika, komkommer en rode pepers.
Ik neem je dit jaar (2022) graag mee in mijn moestuinproces. Hierbij alvast een overzicht van wat ik dit jaar ga poten en zaaien:
ZAAILIJST 2022
Groenten:
Courgette
Komkommer
Wortel
Pompoen (2 variaties)
Broccoli
Kropsla
Pluksla
Rucola
Spinazie
Palmkool (poging 2, vorig jaar mislukt, maar in mijn tuin in Delden was dit altijd een succes)
Stamslabonen
Bloemen:
Kamille (De bloemen ga ik drogen voor onze eigen kamillethee)
Zonnebloemen (voor de bijen, en ze zorgen voor schaduw)
Veldbloemen (via een project van onze gemeente)
Verse zomerkruiden:
Bieslook
Basilicum
Peterselie
Koriander
Tip: Koop kruiden die je niet veel gebruikt in pot
Bieslook, koriander en peterselieplantjes koop ik biologisch in de supermarkt en plant ik vervolgens in de volle grond. Basilicum gebruiken wij veel en zaai ik daarom zelf. Dat is voordeliger en dit ging vorig jaar perfect. We hadden zelfs zoveel basilicum, dat we alles tot pesto hebben verwerkt en ingevroren.
Daarnaast heb ik het hele jaar winterharde kruiden in mijn moestuin: salie, rozemarijn en verschillende soorten tijm. Rozemarijn groeit mega snel. Deze heb ik in de herfst flink gesnoeid en vervolgens gedroogd.
ZELF KRUIDEN DROGEN
Benodigdheden
winterharde kruiden, zoals:
oregano
tijm
rozemarijn
salie
dun touw (bijvoorbeeld hennep- of jutetouw)
lege kruidenpotjes
Zo maak je het
Knip de kruiden zo ver mogelijk bij de grond af.
Vorm een bosje en haal de onderste blaadjes/naaldjes weg.
Wikkel het touw een aantal keer om het bosje, knoop het goed vast en maak een lus om het op te kunnen hangen.
Hang de bosjes kruiden in je keuken, of op een andere droge en warme plek.
Wacht een aantal weken totdat de kruiden helemaal droog zijn.
Ris de takjes van je rozemarijn en maal deze kort fijn in de blender.
Kleine oregano of tijmblaadjes hoef je niet te vermalen en kun je direct in kruidenpotjes doen.
Vul de potjes. De gedroogde tijm gebruik je bijvoorbeeld voor over je ovenaardappels. Ook erg leuk om weg te geven als cadeautje!
Tip: Bezoek een Zadenbieb
In de Bibliotheek in Goor koos ik 5 zakjes groentezaden uit de zogenaamde: ‘Zaden Bibliotheek Twente’. Zo’n leuk concept! Het idee is dat je de zakjes meeneemt op voorwaarde dat je de bieb een jaar later aanvult met jouw eigen zaden uit je groentetuin. Je hoeft trouwens geen lid te zijn van de bibliotheek. Google maar eens, wie weet is er ook een in jouw buurt (In Hengelo is er sowieso een).