Appel Crumble
Appelkruimeltaart Plantaardig & Vegan
Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 30 minuten + 40 minuten oventijd
Een appelkruimeltaart is een perfecte manier om je oogst te verwerken. Er gaan lekker veel appels in (ruim 1 kilo) en deze taart is, met al zijn noten, nog voedzaam ook.
Wij eten hem het liefst net uit de oven, in de buitenlucht, met goed gezelschap en zelfgemaakt bananenijs. Maar alleen op de bank met een dot kokosslagroom smaakt ie net zo lekker hoor;).
Voedselbos
Een jaar geleden verhuisden Roy, ik en Jip naar Enter, naar het oude huis van mijn ouders. Zij hebben hier 10 jaar geleden een boomgaard met verschillende oud Hollandse rassen aangeplant. Kersen, walnoten, peren en pruimen, maar vooral veel appelsoorten.
Inmiddels zijn de appels geplukt, de bomen gesnoeid en kleuren de bladeren oranje. Herfst is hier. In de moestuin staat nog wat verloren prei en boerenkool. Terwijl onze kelder vol ligt met de laatste pompoenen, appels en peren. Het is tijd om alles te verwerken tot de lekkerste gerechten zodat we er tot het volgende (moes)tuinseizoen van kunnen genieten.
Recept Printen
Wil je het recept op 1 A4'tje uitprinten? Klik hier voor onze printable PDF.
RECEPT
Ingrediënten
6-7 appels (1 kilo)
40 gram rozijnen
1 el kaneel
Deeg
150 gram havermout
120 gram cashewnoten
80 gram kokosrasp
100 gram amandelpasta (Nut&Me)
100 gram ahornsiroop
½ tl zout
Optioneel: 1 tl vanille extract
Extra nodig
Bakblik van 24 x 34 cm
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Schil de appels, snijd ze in blokjes en doe ze in de ovenschaal.
Voeg de rozijnen en kaneel toe aan de appels en meng het door elkaar.
Mix in een keukenmachine of blender de havermout tot een fijn ‘havermeel’.
Voeg de cashewnoten en kokosrasp toe aan de blender en mix het nogmaals tot alles de structuur van fijn meel heeft.
Doe het meel in een kom samen met de overige ingrediënten.
Meng de ingrediënten met je handen tot een kruimelig deeg.
Verdeel het deeg over de appels en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Plaats het in de oven voor 20 minuten, verwijder het aluminiumfolie en bak het nog eens 20 minuten, of totdat de korst lichtbruin is.
Eet smakelijk!
De taart is extra lekker met opgeklopte kokosroom of zelfgemaakt bananenijs. Mix hiervoor plakken bevroren banaan in je keukenmachine tot een romig ijs.
Tip: Amandelpasta
Koop een grote pot notenpasta online, bijvoorbeeld Nut&Me via de Notenshop, of maak je eigen. Dit kun je heel eenvoudig doen, mits je een goeie keukenmachine hebt. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rooster amandelen in de oven op 160 graden tot ze lekker beginnen te geuren (dit gebeurd na zo'n 10 minuten). Doe de amandelen in de keukenmachine, voeg eventueel iets zout toe en laat de keukenmachine draaien totje een dunne pasta hebt. Dit kan wel 10 minuten duren! Eerst wordt het een bol en later veranderd het ineens in een pindakaas achtige structuur.
Voilà: je eigen notenpasta!
Tip: Varieer met fruit uit het seizoen
Deze crumble kun je het hele jaar eten. Maak ook eens een versie met bijvoorbeeld bosbessen, perzik met frambozen, aardbei met framboos of nectarine met abrikoos.
Carlijn Gerretschen is 4e-jaars student HBO Fotografie in Apeldoorn. Alle credits aan Carlijn voor het sfeervol vastleggen van deze setting met mijn familie.
Heb jij nu ook een tip of een idee voor een lekker, plantaardig en voedzaam recept? Stuur een mailtje naar info@wholykitchen.nl of DM via www.instagram.com/wholykitchen.
Zit jij dit weekend aan de appel kruimeltaart?
Deze recepten vind je misschien ook lekker..
Bananenijs met Brownies
Dit bananenijs kun je op elk moment van de dag eten. Het is heerlijk romig en vullend, en bestaat uit 100% fruit!
Ovenfrietjes
Deze frietjes eten we elke week wel 2 keer. We variëren qua kruiden en dips. Heerlijk en makkelijk voor te bereiden!