Falafel uit de oven

falafel vegan wholy kitchen whole foods uit de oven plantaardig recept

Falafel

uit de oven

Aantal personen: 4-5

Bereidingstijd: 30 minuten + 25 minuten oventijd

 

Handen uit de mouwen. We gaan kikkererwten stampen met de hand en heel veel balletjes rollen. Dit recept is niet ingewikkeld en daarom extra leuk om samen (met je kind) te maken!

Balletjes

Ik noem deze kikkererwtenballetjes voor het gemak falafel, maar dit is zeker niet het traditionele Libanese recept. Originele falafel wordt gemaakt van geweekte (ongekookte) kikkererwten, en de uiteindelijke balletjes worden gefrituurd voor een extra krokante korst.

Ondanks dat dit niet de originele versie is, blijft het een van mijn favoriete recepten. Ze zitten vol smaak en zijn veelzijdig. De ene dag eten we ze met knoflookyoghurt op een broodje, de andere dag met rijst of quinoa, gegrilde groenten & een lekkere citroen-tahin dressing.

RECEPT

Ingrediënten

4 blikken kikkererwten (+- 960 gram uitlekgewicht)

1 kleine ui

6 tenen knoflook

110 gram havervlokken

1 flinke bos peterselie

9 gram gemalen komijn

5 gram gemalen koriander

8 gram zwarte peper

12 gram zout

Bereiding

Verwarm je oven voor op 160 graden.

Snijd de ui en knoflook fijn en plaats deze in een grote kom. Maal de havervlokken in de blender tot een fijn meel.

Snijd de peterselie fijn en voeg het samen met het havermeel en alle kruiden toe aan de kom.

Maak de kikkererwten fijn met een aardappel stamper. Stamp minimaal 2 minuten en mix de overige ingrediënten erdoor.

Vorm balletjes van het mengsel en plaats deze op een bakplaat met bakpapier. Bak de falafel 25 minuten tot ze lichtgoudbruin zijn.

Eet smakelijk!

Kikkererwten zelf weken + koken

Wanneer ik alle tijd heb, kook ik de kikkererwten zelf (i.p.v. uit een pot) en maak ik een dubbele hoeveelheid van dit recept. Een deel eten we diezelfde dag op en de andere helft gaat nog voor het bakken in de vriezer. Zo heb je altijd zelfgemaakte falafel in de buurt.

falafel vegan wholy kitchen whole foods uit de oven plantaardig recept
Falafel wrap ingemaakte ui limoen knoflooksaus veganistisch recept vegetarische falafel zelf maken uit de oven gezond
Falafel wrap ingemaakte ui limoen knoflooksaus veganistisch recept vegetarische falafel zelf maken uit de oven gezond snel simpel foodblog
falafel vegan wholy kitchen whole foods uit de oven plantaardig recept zonsondergang
falafel vegan wholy kitchen whole foods uit de oven plantaardig recept
Falafel wrap ingemaakte ui limoen knoflooksaus veganistisch recept vegetarische falafel zelf maken uit de oven gezond snel simpel foodblog
Falafel wrap ingemaakte ui limoen knoflooksaus veganistisch recept vegetarische falafel zelf maken uit de oven gezond snel simpel foodblog
Falafel-9

Deze recepten vind je misschien ook lekker..

Bananenijs whole food plant based plantaardig voedzaam wholy kitchen-4

Bananenijs met Brownies

Dit bananenijs kun je op elk moment van de dag eten. Het is heerlijk romig en vullend, en bestaat uit 100% fruit!

Ovenfrietjes whole food plant based plantaardig voedzaam wholy kitchen

Ovenfrietjes

Deze frietjes eten we elke week wel 2 keer. We variëren qua kruiden en dips. Heerlijk en makkelijk voor te bereiden!

Chocoladeijs whole food plant based plantaardig voedzaam wholy kitchen-2

Vegan Chocolademelk

Deze chocolademelk is heerlijk zoet en romig. Extra lekker met opgeklopte kokosslagroom!

Ananasijs whole food plant based plantaardig voedzaam wholy kitchen-6

Ananas IJs

Romig ananasijs met banaan en kokosmelk. Heerlijk als ontbijt, maar ook als dessert.