Vegan Ovenschotel

plantaardige Ovenschotel maken vegan lasagne aardappelschotel wholy kitchen groenteschotel-1

Ovenschotel met 10 groenten

Aantal personen: 6

Bereidingstijd: 1 uur + 30 minuten oventijd

Het recept voor een ovenschotel met laagjes groente in room en tomatensaus.

Het wassen en snijden van de groenten is even een werkje, dat zal ik niet ontdekken. Tegelijkertijd is dit gerecht super geschikt om in te vriezen, dus zie het als koken voor minimaal 2 dagen :). Ik maak het dan ook vaak in het weekend. Heerlijk en handig wanneer er vrienden blijven eten. En hebben we iets over? Dan verwarmen we het die dag erna in de oven, afgedekt met aluminiumfolie.

Recept printen
Klik hier om onze A4 receptenkaart te printen.

RECEPT

1 kilo aardappelen in plakken

1 courgette in lange plakken

1 aubergine in lange plakken

200 gram spinazie

Half bakje cherry tomaatjes als garnering

 

Bloemkoolroomsaus

1 bloemkool

 

Roomsaus

200 gram ongebrande cashewnoten, geweekt in water

1 courgette, geschild en in stukken gesneden
40 gram wortel in stukjes

4 el citroensap

1 tl knoflookpoeder

1/4 tl zout
60 ml water

 

Voor de tomatensaus

1 ui fijngesneden

250 gram Champignons fijngesneden

3 blikjes tomaten in blokjes

3 el tomatenpuree

10 kleine zachte dadels zonder pit

1 tl oregano

2 tl knoflookpoeder

½ tl zout

1 handvol verse basilicum (grof gehakt)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Leg alle ingrediënten klaar en snijd ze zoals aangegeven.

Was de aardappelplakken in een kom met water, giet ze af en dep ze goed droog.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de aardappelplakken over 1 of 2 bakplaten en bak ze in 20 minuten beetgaar. Leg eventueel een vel bakpapier tussen de aardappelschijfjes indien je 1 bakplaat gebruikt.

Breek de bloemkool in roosjes. Haal de aardappelplakken uit de oven en gebruik deze plaat voor de bloemkool. Bak de bloemkool 20 minuten in de oven.

Gril de aubergine en courgette in een grillpan of in de oven. Zorg dat ze minimaal 50% gaar zijn.

Giet de cashewnoten af. Doe alle ingrediënten voor de roomsaus in een blender en mix tot het een gladde saus is. Gebruik eventueel de stamper om de ingrediënten naar beneden te duwen. Doe 2/3 van de saus in een bakje en zet het aan de kant.

Voeg de bloemkoolroosjes toe aan de blender samen met de overgebleven roomsaus (1/3). Pulseer een paar seconden (niet langer!). Dit is je bloemkoolroomsaus.

Voor de tomatensaus pak je een grote braadpan. Bak de ui met de champignons in een klein scheutje water.

Mix ondertussen de overige ingrediënten voor de saus in een blender: de tomatenblokjes, tomatenpasta, dadels, oregano, knoflookpoeder, verse basilicum en het zout. Voeg de saus toe aan de champignons en verwarm het gedurende 10 minuten op laag vuur.

Bouw de schotel op en begin met een laag tomatensaus, gevolgd door:

Aardappels, bloemkoolroomsaus, tomatensaus, aubergine of courgette, spinazie, cashewroomsaus, tomatensaus. Herhaal en eindig met een laag cashewroomsaus en de cherrytomaatjes.

Bak de ovenschotel 30 minuten op 190 graden.

Tip: plakken snijden

Voor de aardappelen, courgette en aubergine gebruik ik een mandoline (snijapparaat). Zo krijg je gelijke plakken van ongeveer ½ cm dikte. Je kunt natuurlijk ook een groot mes gebruiken.

ovenschotel met aardappel groenteschotel
plantaardige Ovenschotel maken vegan lasagne aardappelschotel wholy kitchen groenteschotel-1
vegan groente plantaardig eten met wholy kitchen
plantaardige lasagne aardappelschotel wholy kitchen groenteschotel-1
courgette champignons cashewnoten bloemkoolrijst

Deze recepten vind je misschien ook lekker..

Bananenijs whole food plant based plantaardig voedzaam wholy kitchen-4

Bananenijs met Brownies

Dit bananenijs kun je op elk moment van de dag eten. Het is heerlijk romig en vullend, en bestaat uit 100% fruit!

Ovenfrietjes whole food plant based plantaardig voedzaam wholy kitchen

Ovenfrietjes

Deze frietjes eten we elke week wel 2 keer. We variëren qua kruiden en dips. Heerlijk en makkelijk voor te bereiden!

Chocoladeijs whole food plant based plantaardig voedzaam wholy kitchen-2

Vegan Chocolademelk

Deze chocolademelk is heerlijk zoet en romig. Extra lekker met opgeklopte kokosslagroom!

Ananasijs whole food plant based plantaardig voedzaam wholy kitchen-6

Ananas IJs

Romig ananasijs met banaan en kokosmelk. Heerlijk als ontbijt, maar ook als dessert.