Zuurkool
Zuurkool fermenteren
Hoeveelheid: 1 grote pot
Bereidingstijd: 40 minuten + 21 dagen wachten
Natuurlijke probiotica
Je moet 21 dagen geduld hebben, maar geloof mij, het is het waard!
De smaak van deze zuurkool is vele malen intenser en knapperiger dan de versies uit de winkel. Daarbij is de kleur van deze zuurkool ook nog eens geweldig.
Tijdens het fermentatieproces komen er bacteriën vrij, probiotica. Daar heb je vast wel eens van gehoord. Deze zijn supergoed voor je darmen!
RECEPT
Voor 1 grote pot
1 witte kool
1 biet
1 teen knoflook
Zout: weeg bovenstaande ingrediënten en vermenigvuldig dit getal met 0.02 (oftewel 2%)
Bereiding
Weeg de ingrediënten om de hoeveelheid zout te bepalen.
Schil en rasp de biet. Snijd de knoflook fijn.
Snijd de kool fijn op een mandoline, met een mes, of in de keukenmachine.
Voeg het zout toe en ‘kneed’ je zuurkool tot het al het sap heeft losgelaten.
Doe de zuurkool in een weckpot en druk het goed aan, zorg dat de zuurkool onder sap staat. Leg er eventueel een steen op. De steen drukt de kool onder het sap. Wanneer je kool niet helemaal onder het sap staat, komt er zuurstof bij en kan er schimmel ontstaan.
Dek de pot af met een luchtdoorlatende stof.
Wacht 21 dagen, schep eventueel de bovenste cm uit de pot en bewaar het in de koelkast.
Ik eet de zuurkool graag (ongekookt) als bijgerecht, in een buddha bowl, als topping van een salade, of op een broodje hummus/avocado.
Bekijk hier de korte receptvideo.
Geniet ervan!
Deze recepten vind je misschien ook lekker..
Bananenijs met Brownies
Dit bananenijs kun je op elk moment van de dag eten. Het is heerlijk romig en vullend, en bestaat uit 100% fruit!
Ovenfrietjes
Deze frietjes eten we elke week wel 2 keer. We variëren qua kruiden en dips. Heerlijk en makkelijk voor te bereiden!